Projekt 1: Pilotprojekt (2006 / 2007)
[English text below]
Tanken med pilotprojektet er at skabe en rollemodel til udbredelsen af projektet, idet det gerne skulle kunne flyttes fra egn til egn, alt efter behov.
Det geografiske område dækker fire landsbyer valgt i samråd med Folkekirkens Nødhjælp/Danish Church Aid (DCA) i Addis Ababa og Ethiopian Human Rights and Civic Education (EHRCEPA). Landsbyerne ligger i Merhabete og Mida-Woromo distrikterne i Amhara-regionen ca. 500 km nordvest for Addis Ababa. Det var under hungernødskatastrofen i 1983 et af de hårdest ramte områder.
Målgruppen er 50 kvinder og 123 børn,valgt af lokale folk i samråd med EHRCEPA og DCA. Fokusgruppen var gravide kvinder i sidste trediedel af graviditeten, ammende mødre og børn mellem seks måneder og seks år.
Køkkenhaven er oftest baghaven eller et stykke jord i nærheden af familiens bolig. Foruden gulerødder dyrkes der lidt søde kartofler, bønner, løg, tomater og grøn peber. Især gulerødderne er af interesse på grund af deres høje A-vitaminindhold. Hensigten er, at deltagerne i fokusgruppen skal spise mindst én gulerod om ugen.
Undervisningen i etablering af køkkenhaver varetages af to kompetente medarbejdere fra lokalområde, som løbende underviser kvinderne i, hvordan jorden skal forberedes, hvordan og hvornår der skal sås, luges, vandes, høstes og opbevares.
Redskaber, der bliver uddelt, er et skuffejern, en rive, en skovl og en vandkande til hver kvinde.
Kompostbunker med køkkenaffald er blevet etableret, og der bliver undervist i, hvordan en sådan skal bygges op og vedligeholdes. For mange var dette noget nyt og ukendt.
Nye måder ved tilberedning af mad. Kvinderne bliver undervist af medarbejdere med kompetance på dette område i Alemketema, en mindre by i regionen. Det foregår på et to-dages seminar med undervisning i behandling af gulerødder og andre grøntsager, så man får det ernæringsmæssige maksimale ud af råvaren. Det er særligt vigtigt at lære kvinderne, at især de snittede gulerødder skal “vendes/ svedes” (altså ikke steges) i ganske kort tid i en gryde med lidt olie, fordi det øger tarmens optagelse af A-vitaminerne.
A-vitamintilskuddet i kapselform bliver desuden udleveret af en sundhedsmedarbejder fra den lokale Woreda (Distrikt) Health Office.
Implementering og kontrol af projektet er foretaget af to personer fra lokalområdet med den relevante kompetance, som er ansat til at facilitere og instruere kvinderne, samt løbende rapportere til en lokal EHRCEPA-ansat, som er koordinator på projektet og har base i Alemketema. EHRCEPA i Addis Ababa monitorerede landsbyerne med jævne mellemrum gennem deres Field Supervisor and Coordinator og aflægger rapport til Mette Wivel.
Fortsætte den gode udvikling
Carrot Aid har lidt efter lidt udvidet sin virksomhed til 26 landsbyer, og vi ønsker at denne positive udvikling skal fortsætte i de kommende år. Af samme grund har vi oprettet en frøbank i området, Carrot Aid Seedbank, med henblik på andre interesserede, som ikke er udvalgt til deltagelse i selve projektet.
Pilotprojektet er blevet fulgt op af en evaluering, som kan findes under Resultater.
Projekt 1: Pilotprojekt (2006 / 2007)
Project status: Completed.